کاپتاژ خودرو

کاپتاژ خودرو


کاپوتاژ چیست؟

کاپوتاژ (Cabotage)، کابوتاژ و کران بری همه یک معنا دارند. زمانی که بخواهید کالا از گمرک یک کشور به گمرک دیگر در همان کشور انجام بدهید، نیاز به کاپوتاژ کالا خواهید داشت. این انتقال کالا می تواند به روش های مختلف دریایی، ریلی، هوایی و جاده ای باشد. کاپوتاژ خودرو، کاپوتاژ کالا، کاپوتاژ بسته های پستی و … مواردی هستند که تاجران، مسافران، رانندگان و مشاغل شهرهای حاشیه مرز با آن سرو کار دارند. یک سری قوانین کاپوتاژ یا مقررات کران‌ بری وجود دارد که بهتر است بدانید. هزینه های کران بری، حمل کالا به مناطق آزاد تجاری، شرایط پرداخت عوارض گمرک و سود بازرگانی، هزینه‌ های گمرکی در زمان ورود کالا و ورود مجدد آن متفاوت هست. با هتل سازی دریا تا پایان این مقاله همراه باشید تا کاپتاژ خودرو تا برخی قوانین و نکات را با هم مرور کنیم.

تعریف کاپتاژ خودرو شخصی

کاپتاژ خودرو به معنای گرفتن مجوز خروج از کشور برای ماشین شخصی‌تان خواهد بود و از اداره گمرک ایران صادر می‌گردد. مدت زمان اعتبار کاپوتاژ یک‌ساله بوده و چنانچه کمتر از یک ماه از اعتبار آن باقی‌مانده باشد، باید نسبت به تمدید آن اقدام کنید.

کاپوتاژ
کاپتاژ خودرو

قوانین کاپوتاژ خودرو

کاپوتاژ دارای قوانین و شرایط خاصی است که در زیر مشاهده می نمایید:

  • کالاهایی را می توان به صورت کاپوتاژ حمل نمود که صادر شدن آن ها از کشور مجوز داشته باشد.
  • اگر صادر شدن کالایی ممنوع یا کالاهای مجاز مشروط باشد، کاپوتاژ آن ها با تعهد از گمرک صورت می گیرد.
  • اگر اعتبار پروانه کاپوتاژ برای رسیدن به گمرک مقصدر تمام شده باشد و تا ۳ ماه بعد از انقضای آن صاحب کالا گواهینامه ورود به گمرک مقصد را تحویل ندهد؛ کاپوتاژ تحت عنوان به مقصد نرسیده خطاب می گیرد.
  • حال اگر کالای به مقصد نرسیده مجاز باشد، مجوز خروجی برای آن صادر می شود؛ ولی اگر کالای کران بری ممنوع باشد، قاچاق محسوب میشود.
  • تمامی کالا‌هایی را که مجوز صادر شدن دارند، می‌توان با قوانین مذکور با عنوان کاپوتاژ حمل نمود. اگر کالایی صدور آن ممنوع باشد تا زمانی که مجوزی از اداره کل گمرک داده شود مورد قبول کاپوتاژ نخواهد بود.
  • در واقع گمرک مواردی را می‌پذیرد که تشخیص دهد آن کالا می‌تواند به صورت کاپوتاژ تا مقصد حمل شود.
  • کالای کاپوتاژ باید در زمانی که از طرف گمرک مبدا تعیین می‌شود، به گمرک مقصد برسد. مدت زمان را گمرک مبدا با توجه به وسیله نقلیه و مسافت و کیفیت مسیر و همچنین فصول مختلف سال، معین می‌کند.
  • اگر کالای کاپوتاژ در مدت زمان مشخص به مقصد نرسد، به تشخیص رئیس گمرک مشمول جریمه می‌شود.
  • اگر در طول مسیر، درگیر حادثه‌ای شوید و در طول مدت زمان مشخص، محموله نتواند به مقصد برسد، باید با ذکر علت و موجبات تاخیر از گمرک مبدا، درخواست تمدید زمان کنید. گمرک مبدا در صورتی که درخواست تمدید، قبل از پایان یافتن مدت زمان تعیین شده‌ باشد و علل ذکر شده را موجه تشخیص دهد، می‌تواند مدت زمان را تمدید کند.

مدارک لازم برای کاپتاژ خودرو

مدارک مورد نیاز برای کاپتاژ خودرو شخصی به شرح زیر است:

  • کارت ماشین
  • بیمه نامه ایرانی
  • سند و فاکتور فروش خودرو؛ سند کارخانه
  • شناسنامه مالکیت وسیله نقلیه؛ برگ سبز رنگ
  • به همراه بردن خود ماشین شخصی به نمایندگی
  • گواهینامه بین المللی قبلی؛ در صورت داشتن اعتبار
  • چهار عدد عکس سه در چهار برای گواهی نامه بین المللی
  • گذرنامه و کپی صفحه اول آن؛ دارای شش ماه تاریخ انقضاء
  • اصل گواهینامه رانندگی معتبر جمهوری اسلامی ایران با اعتبار حداقل یک ماه و سه روز برای گواهینامه بین المللی رانندگی یک ساله و اعتبار حداقل سه سال برای دریافت گواهینامه رانندگی بین المللی سه ساله
کاپوتاژ
کاپتاژ خودرو

کاپوتاژ کردن ماشین

همان‌طور که در ابتدای مقاله گفتیم، کاپوتاژ هم به صورت هوایی، هم ریلی و هم جاده ای انجام می پذیرد. یعنی شما می‌توانید، کالاها را با ماشین نیز حمل کنید. فقط می‌بایست با ارائه مدارک الزامی به اداره گمرک، مجوزی تحت عنوان کاپتاژ خودرو شخصی دریافت نمایید.

در واقع کاپتاژ خودرو به این معناست که شما برای خروج از کشور با ماشین شخصی خود، باید از اداره گمرک ایران مجوز خروج از کشور بگیرید. مدت زمانی که این کاپوتاژ اعتبار دارد، یک ساله هست و اگر کمتر از یک ماه از اعتبار آن باقی ما‌نده باشد؛ باید آن را تمدید نمایید.

نکات مهم و و ضروری در حین استفاده از کاپوتاژ

در زمان استفاده از کاپوتاژ باید حتماً به نکات زیر توجه داشته باشید:

  1. اگر کاپوتاژتان اعتبار دارد و قصد فروش خودرو را دارید، حتماً باید نسبتاً به ابطال آن اقدام کنید.
  2. جهت ورود به محوطه گمرک باید برگه کاپوتاژ را به نگهبان درب ورودی نشان دهید و در زمان ورود به کشور یا خروج از آن روی برگه کاپوتاژه مهری زده شود.
  3. اگر قبلاً کاپوتاژ داشته باشید و قصد تمدید دارید، نیازی به پرداخت هزینه پلاک و برچسب IR نیست.
  4. اگر پرونده و مدارک تان کامل باشد، در کمتر از یک ساعت برگه خود را دریافت می کنید.
  5. کاپوتاژ به خودی خود باطل نمی شود و این کار را باید در اداره گمرک انجام دهید.
  6. توجه داشته باشید که برخی کشورها نسبت به ورود وسایل نقلیه از یک سالی قبل تر اجازه ورود نمی دهند و تعدادی دیگر نیز به بیمه‌نامه شخص ثالث شما توجه ویژه دارند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *